Az oldalunk az olvasóink támogatásából tartja fenn magát. Ha az oldalunk rendszeres látogatója vagy és fontosnak találod az üzenetünket, kérjük támogass minket havi 1500 forinttal ide kattintva.

Murray N. Rothbard:
Mit művelt a kormány a pénzünkkel?

IV.
A nyugat pénzügyi összeomlása

Hetedik Fázis
Bretton Woods vége:
Lebegő Papírvaluták
1971. augusztus-december

1971. augusztus 15.-én Nixon elnök azzal egyidőben, hogy az elharapódzó infláció megfékezése céljából befagyasztotta a béreket és az árakat, a háború utáni Bretton Woods rendszernek is véget vetett. Amikor az európai jegybankok végül azzal kezdtek fenyegetőzni, hogy aranyra váltják a felduzzadt dollártartalékaikat, Nixon elnök teljesen letért az aranystandardról. A dollár az amerikai történelem során legelőször teljes mértékben rendeleti pénzzé változott, bármiféle aranyfedezet nélkül. Még az 1933 óta megtartott finom aranyfonál is megszakadt. A világ visszazuhant a harmincas évek rendeleti pénz-rendszerébe – sőt, még annál is rosszabb állapotba, hiszen többé már a dollár sem állt összeköttetésben az arannyal. A jövőben a valutablokkok, a leértékelési verseny, a gazdasági hadviselés, valamint a nemzetközi kereskedelem és beruházások összeomlásának rettegett kísértete sejlett, amely világméretű válságot hozhat a földre.

Mit lehet tenni? 1971, December 18.-án, az Egyesült Államok vezetésével kísérletet tettek a nemzetközi pénzügyi rend visszaállítására az aranyhoz való kapcsolat nélkül, és megkötetett a Smithsoni Egyezmény.