Az oldalunk az olvasóink támogatásából tartja fenn magát. Ha az oldalunk rendszeres látogatója vagy és fontosnak találod az üzenetünket, kérjük támogass minket havi 1500 forinttal ide kattintva.

Murray N. Rothbard:
Mit művelt a kormány a pénzünkkel?

III.
A kormány babrálása a pénzzel

6.
Összefoglalás:
Kormány és pénzverés

A kötelező pénzverési monopólium és a törvényes fizetőeszköz-jogszabályok képezték az állam egy nemzet pénze fölötti hatalomátvételének mérföldköveit. Hogy megerősítsék ezeket a rendeleteket, a kormányok ezután az összes más, rivális kormány által kibocsátott valuta keringésének megakadályozására törekedtek. Innentől fogva minden országban egyedül az állam saját, szuverén valutája volt használható; az országok között jelöletlen arany- és ezüstrudakat használtak cserére. Ez tovább szakította a köteléket a világpiac különböző területei között, tovább tágította az országok között húzódó hasadékot, és megzavarta a nemzetközi munkamegosztást. Azonban a színtiszta fémpénz nem sok teret hagyott a kormány inflációjának. Korlátokba ütközött a végrehajtható nemesfémcsökkentés, és a tény, hogy minden állam aranyat és ezüstöt használt, korlátozta az egyes államok hatalmát a saját territóriumuk irányítása fölött. Az uralkodókat továbbra is megfékezte a nemzetközi fémpénzhasználat szabálya.

Csak az elmúlt évszázadokban megjelent pénzhelyettesítők tették abszolúttá az állam pénz feletti hatalmát, és ezáltal megállíthatatlanná a pénzhamisítást. A papírpénz és a bankbetét megjelenése (amelyek gazdaságilag egyébként hasznosak, amennyiben teljesen fedezik őket arannyal vagy ezüsttel) nyitotta meg a kormány számára a pénz feletti hatalomhoz vezető út szezám kapuját, és ezáltal a teljes gazdasági rendszer feletti hatalomhoz vezető utat.