Hogy Változzunk

Eredetileg hosszabbra terveztem a könyvet, de ahogy elértem ezt a pontot a szövegben, egy növekvő szorongást kezdtem érezni, amit nehezen értettem meg. Azt hittem, hogy azért van, mert cél nélkül fogtam neki a könyvnek és elkezdtem elveszíteni az utamat. Ahogy a feleségem és én újraolvastuk a könyvet, kiderült, hogy igen szép áramlata lett.

Előző este, elmentünk sétálni, és megbeszéltük a könyv tartalmát és formáját. Csak 16 hónap alatt több mint 800 podcastot készítettem, tehát közel sem vagyok ahhoz, hogy kifogyjak a dolgokból, amiről beszélhetnék.

Viszont amikor egy negyed évszázadon át belemélyedsz egy tudományágba, nehéz emlékezni arra, hogy milyen volt elkezdeni. Most elég biztos vagyok abban, hogy a szorongásom abból fakad, hogy egy hosszabb könyv túl nehezen emészthető lenne. Amikor desszertet szeretnél enni, öt pite nem jobb, mint egy pite.

Biztosan beszélünk még, de úgy gondolom egyelőre eleget beszéltünk.

Az ötletek a könyvben meg fogják változtatni az életedet, ha gondolkodsz rajtuk, és teszel értük. A filozófia értelme nem a gondolat, hanem a tett – mint ahogy a gyógyászat értelme sem a kezelés, hanem az egészség.

Ezek a gondolatok már az elmédben vannak, és sosem fognak elmenni. Nem leszel jobban képes elfelejteni ezeket az igazságokat, mint elfelejteni azt, hogy kettő meg kettő az négy. Tehát létfontosságú, hogy az utad ne érjen véget azzal, hogy elolvastad ezt a könyvet. Létfontosságú hogy a filozófia egy beszélgetés legyen az életedben – hogy beszélsz az ezekkel az ötletekkel való élményeidről a körülötted levőkkel, attól függetlenül, hogy ez mennyire rémisztő.

Ez a könyv nem a meditációra hív, hanem a tettre.

Egy világban tele hamissággal, az igazság el fog szigetelni, ha nem maradsz beszédben.

Tehát – menj és éld az igazságot azzal, hogy beszéled az igazságot.