Az oldalunk az olvasóink támogatásából tartja fenn magát. Ha az oldalunk rendszeres látogatója vagy és fontosnak találod az üzenetünket, kérjük támogass minket havi 1500 forinttal ide kattintva.

Abszolútok

Választhatjuk azt, hogy nem eszünk, de nem törölhetjük el a testünk szükségletét az ételre.

Választhatjuk, hogy leugrunk egy szikláról, de nem választhatjuk, hogy ellenállunk a gravitáció szabályainak.

Tehetünk úgy, hogy a hazugságaink igazak, és hogy a bűneink erények, de nem változtathatunk hazugságot igazsággá, vagy bűnt erénnyé.

Nem tűntethetjük el az igazságot magunkban, csak elnyomhatjuk és eltorzíthatjuk.

Alapjában véve a filozófia nem feltalálás, hanem kiásás, nem felfedezés, hanem régészet.

Amikor gyermekként bántalmazáson megyünk keresztül, mint ahogy Bob, kétségbeesetten próbáljuk elnyomni a fájdalmunkat azzal, hogy azt képzeljük, hogy a bántalmazóink erényesek. Mélyen legbelül viszont tudjuk az igazságot, ami az, amiért a torzításaink annyi fájdalmat okoznak nekünk hosszútávon.

Használhatunk más embereket hogy “kezeljük” a saját szorongásunkat, mint ahogy használhatunk drogot és alkoholt hogy “kezeljük” a szorongást.

A különbség a mitológiák között, amit fel kell találnunk azért, hogy túléljük a gyermekkorunkat és a valóságot, ahogy ismerjük, a legalapvetőbb forrása a depressziónknak és szorongásunknak.

Tehát a fantázia a bántalmazás hegesedése.

Amikor Bob látta, hogy lehajtom a fejem a padra, én szorongást “hoztam létre” benne, mert nem viselkedtem azon a feltevésen, amit ő morálisnak abszolútnak hitt: „Tisztelned és engedelmeskedned kell a hatalmon levőknek.” A hisztérikus reakciója az én néhai fáradtságomra nem azért keletkezett, mert nekem engedelmeskednem kellene a hatalmon levőknek, hanem azért, mert mélyen legbelül tudta, hogy igazából erkölcstelen engedelmeskedni a hatalmon levőknek – és mivel azt is tudta, hogy ha egy hatalommal rendelkező ember követeli az engedelmességet, ez azért van, mert az az ember nem erkölcsös.

Tehát elkerülte a saját bántalmazásainak fájdalmát azzal, hogy úgy tett, hogy ő nem volt bántalmazva – azzal, hogy úgy tett, hogy az ő bántalmazói erkölcsösek voltak. Ezt ő úgy tette, hogy átalakította az irányítást, amit rajta használtak, az engedelmeskedés egy gyakorlati alapszabályából a tökéletesség erkölcsi mércéjévé.