Kihasználás

Ha beteg vagyok, és arra van szükségem, hogy nekem add a vesédet, négy választásom van:

  1. Elmondhatom neked, hogy szeretném, hogy nekem add a vesédet, semmi elvárással hogy nekem fogod adni.
  2. Eldönthetem, hogy nem kérlek, hogy add nekem a vesédet.
  3. Elmondhatom neked, hogy igazán szükségem van a vesédre, és nekem kellene adnod, mert arra kérlek.
  4. Elmondhatom neked, hogy erkölcstelen az, ha elutasítod, hogy nekem add a vesédet, tehát te erkölcsileg kötelezve vagy arra, hogy nekem add azt, mint ahogy kötelezve vagy arra, hogy fizess vissza egy tartozást.

Az első esetben egyszerűen kifejezem az igaz és őszinte vágyamat a veséd iránt. Nem manipulállak, nem vagyok erőszakos. Elmondom, hogy mit szeretnék. A kérésem nem egy követelés – és a kérésem, alapvetően nem a vesédre irányul, hanem arra hogy megértsd, hogy szeretném a vesédet.

Ez egy döntő különbség, amelyet nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni. Azt mondani, hogy “szeretném a vesédet” nem ugyan az, mint “add ide a vesédet.” Azt mondani, hogy “szeretnék asztronauta lenni” nem azt jelenti, hogy “csinálj belőlem asztronautát”

Vagy szabadon kifejezhetem a gondolataimat és érzéseimet neked, vagy nem. Ha szabadon megtehetem, akkor természetesen szabadon kifejezhetem azt is, hogy milyen tettedet preferálnám, ha ez az, amit gondolok.

Ha azt, amit előnyben részesítek, te egy parancsnak értelmezed, aminek muszáj eleget tenned, akkor te természetesen jobban preferálnád, ha soha nem nyilvánítanám ki a vágyaimat. Ha utálod a jégkrém ízét, de bármikor, amikor azt mondom “szeretem a jégkrémet” meg kellene enned egy tállal, nyilvánvaló hogy jobban szeretnéd, ha soha többet nem mondanám, hogy “szeretem a jégkrémet.” Mert a vágyaim leláncolnak téged, így hát neked kell leláncolnod a vágyaimat.

A legjobb és legfélelmetesebb módja annak, hogy leláncoljunk egy másik emberi lényt az az, hogy a vágyait parancsoknak értelmezzük. Ha bármikor, amikor kifejezem a vágyamat, te azt parancsnak értelmezed, ez elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy irányítsd, minimalizáld, figyelmen kívül hagyd vagy támadd a vágyaimat.

Más szóval, ha a vágyaim parancsok, akkor azok rád irányuló támadások.

És az egyetlen ellenszer erre a kíváncsiság.