A Harmadik Fajta

A harmadik kapcsolatfajta három fő alkotóelemből áll. Az első az, hogy nem szabadon választott; a második az, hogy kötelezettséggel jár, és harmadik pedig az, hogy erkölcsösnek tartják.

Az első és legfontosabb aspektusa ezeknek a kapcsolatoknak az, hogy nem saját elhatározásból választottad. Beleszülettél. Nem te választod meg a szüleidet, a testvéreidet, a családodat, az országodat, a kultúrádat, a vallásodat, a kormányodat, az iskoládat, a tanáraidat.

Sajnos a gyermekek számára a lista gyakorlatilag végtelen.
Beleszülettél ebbe a világba választás nélkül, egy teljesen véletlenszerű családi, társadalmi, tanulmányi, politikai és földrajzi környezetbe és a hátralevő életedben mindenki arról próbál meggyőzni, hogy felelős vagy ezért a véletlenért.

A szüleid elhatározták, hogy életet adnak egy gyermeknek – semmilyen módon nem voltál részese a döntéshozatalnak, mivel a döntés pillanatában még nem léteztél. Ha véletlenül fogantál is meg, vagy örökbe fogadtak, a szüleid elhatározták, hogy megtartanak és fölnevelnek.

Tehát a szüleid kapcsolata veled akkor, amikor gyermek voltál lényegében szerződéses volt, ugyan úgy, ahogy ha veszel egy kutyát, kötelezett vagy az etetésére és eltartására. Természetesen kívánatosabb – és lehetséges – az, hogy a szüleiddel való kapcsolatod szeretetteljes, kölcsönösen élvezhető, tiszteletteljes és hatalmas szórakozás legyen.

De ahogy azt mondtam, ez a fajta kapcsolat sajnos túlontúl ritka.

Gyermekek teljes generációi nőttek fel azzal az elképzeléssel, hogy a születésük eseménye létrehozott egyfajta kötelezettséget.

Ez minden szempontból hamis, és ez az emberiség egyik legpusztítóbb mítosza.

Elsőként elmondom mi igaz. Azután elmondom miért ez az igazság, és végül elmondom, hogyan érd el a változást.