Társadalom és Vallás

Az az alapelv, hogy a pozitív vélemény nyújtásával igazságtalan kötelezettséget keltsünk másokban, megjelenik társadalmi szinten is ugyanúgy, mint személyes szinten. A katonák azért haltak meg hogy “megvédjenek minket” amely kötelességet teremt bennünk, hogy támogassuk a katonaságot. Egy bizonyos országba való születés élethosszig tartó kötelezettséget hoz létre, hogy adót fizess, miközben fegyvert fognak rád, hogy olyan szolgálatot kapj érte cserébe, amit soha nem is kértél. John F. Kennedy híres mondata, “Ne azt kérdezd, hogy mit tehet érted a hazád, hanem azt, hogy mit tehetsz te a hazádért.” egy másféle megfogalmazása annak, hogy “Valamelyikünk meg lesz baszva ebben a találkozásban, és biztos, hogy nem én leszek az.”

Ugyanez a dolog történik a vallás birodalmában is természetesen. Jézus meghalt a bűneidért, Isten szeret téged, meg leszel büntetve, ha nem engedelmeskedsz, a Pokol a hitetlenek célállomást, stb. stb. stb.
Az összes effajta érzelmi trükk arra terveztetett, hogy kötelezettséget hozzon létre benned, amely nem létezhetne semmiféle értelmes univerzumban.

“Áldozat” mászóval egyszerű követelés álcázva.