Kötelezettségek

Ha van egy boltom és hamis pénzt fogadok el egy szélhámostól, de nem tudom, hogy az a pénz hamis, akkor kötelezett vagyok arra, hogy odaadjam neki azt, amit “vásárolt”.

Ugyanígy, ha azt hiszem, hogy szeretve vagyok – még akkor is, amikor ez nem igaz – bizonyos mértékben kötelez a becsületem, hogy viszonozzam azt a szeretetet. Ha az anyám azt mondja, hogy szeret, és ő erényes, akkor szeretnie kell, mert én is erényes vagyok. Mivel ő maga erényes, akkor én “tartozok” neki a szeretetemmel, ugyanúgy ahogy bizalommal tartozok valakinek, aki folyamatosan bizalomkeltően viselkedik.

Tehát amikor valaki megpróbál meggyőzni arról, hogy szeret téged, igazából kötelezettséget próbál teremteni benned. Ha megpróbállak meggyőzni téged arról, hogy én egy megbízható ember vagyok, ezt azért teszem, mert szeretném elérni azt, hogy úgy bánj velem, mint egy megbízható emberrel. Ha én tényleg megbízható vagyok, akkor meg kell értenem a bizalom természetét – legalábbis valamilyen szinten – tehát tudnom kell, hogy a bizalmat nem lehet követelni, hanem ki kell érdemelni. Mivel kiérdemelni a bizalmat nehezebb, mint követelni azt, tisztában kell lennem a bizalom igazi értékével, másképp nem fáradtam volna azzal, hogy elérjem következetes viselkedéssel – egyszerűen csak követeltem volna, és átléptem volna a nehéz részeket.

Ha bizalmat követelsz, akkor a ki nem érdemeltet követeled, ami azt jelzi, hogy nem hiszed, hogy elérheted. Ennélfogva akárki, aki követeli a bizalmat automatikusan megbízhatatlan.

Miért követelik az emberek a bizalmat?

Hogy kiraboljanak másokat.

Ha szeretnék kölcsönkérni tőled pénzt, és azt követelem, hogy bízz bennem, ez azért van, mert nem vagyok megbízható és valószínűtlen, hogy visszafizetem.

Más szóval szeretném ellopni a pénzedet és uralkodni feletted.

Ugyan ez a helyzet a szeretettel.