Kapcsolatok

A világon csupán háromfajta emberi kapcsolat létezik. Az első az, amelyre mindannyian vágyunk – örömmel és értelemmel teli, mindkét fél számára hasznos, mély, szórakoztató, és szórakozás fenntartani is.

Ez a fajta kapcsolat elmondhatatlanul ritka. Ha ez egy állatfaj lenne, nem a veszélyeztetett fajok listáján találnánk meg, hanem sokan kihalttá nyilvánítanák.

A második kapcsolatfajta kölcsönösen hasznos, de nem élvezetes, mély, vagy értelmes. Ilyen a kapcsolat közted és a bolti eladó között, a bankár között és talán közted és a főnököd között. Ez önkéntes, szóbeli vagy írott szerződés határozza meg és általában bűntudat vagy megbánás nélkül felbontható.

Ez a fajta kapcsolat nem szokatlan, de nem is igazán fontos. Nem veszítjük el az életünket, a boldogságunkat vagy a lelkünket e kapcsolatok gödreiben. Ezek a kapcsolatok úgy nyújtanak hasznot mindkét fél számára, hogy közben nem foglalnak magukban érzelmeket. Nem vagyunk kötelezettek, hogy a bankárunk halálos ágyához járuljunk, a boltos nem kényszerít minket arra, hogy templomba járjunk még akkor is, ha nem hiszünk Istenben, ritkán kerülünk vitába a főnökünkkel, azzal kapcsolatban, hogy megkereszteljük-e a gyermekünket.

Nem, a harmadik kapcsolatfajta az, amelyben leginkább érintettek vagyunk az életünk során. Ez a harmadik kapcsolat, amely túl gyakran gyötör minket. A harmadik kapcsolatfajta az, amely elpusztítja a boldogságunkat, becsületünket és függetlenségünket.

Az első fajta kapcsolat lelke nem a kötelesség, hanem az élvezet. Nincs szükség manipulációra, erőszakra, irányításra, követelőzésre, könnyekre vagy passzív agresszióra. Nincs szükségünk kötelezettségre ahhoz, hogy közel akarjunk kerülni a számunkra élvezetes dolgokhoz ugyanúgy, ahogy egy gyermeket sem kell rábeszélni arra, hogy édességet egyen.

A második fajta kapcsolat viszont foglal magába kötelezettséget, de ez önkéntesen választott, a kölcsönös előny eléréséért. Fizetjük a jelzálogot, a bank biztosít számunkra lakóhelyet. Ez a kapcsolat szerződésbe foglalt, tehát nincs szükség manipulációra.

A harmadik kapcsolatfajta az, amire ez a könyv fókuszál.

A harmadik kapcsolatfajta az, amely élve felemészt bennünket.