Az ellentmondásos elhivatottság

Amikor az apád azt mondja, “Tiszteljed a te atyádat és a te anyádat” egyszerre folyamodik egy alapelvhez és egy személyhez. Az alapelv az, hogy az összes anya és apa méltó a tiszteletre. A személy, akihez folyamodik az önmaga és az édesanyád – a te atyádat és a te anyádat.

Logikailag ez értelmetlen.

Azt mondani, hogy “Tiszteljed a te atyádat és a te anyádat” olyan, mintha azt mondanád “Tisztelj minden nőt, aki a feleségem.” Ha tisztelnem kell minden nőt, akkor automatikusan tisztelnem kell a feleségedet, hiszen ő is egy nő. Ha tisztelnem kell a te feleségedet, így nincs értelme azt mondani, hogy tisztelnem kell, mint egy nőt, mert abban benne foglaltatik minden nő tisztelete. Vagy az egyik, vagy a másik.

Ha az apa és anya kategóriáját kell tisztelned, akkor minden apát és anyát egyformán tisztelned kell. Előnyben részesíteni a szüleidet igazságtalanság lenne.

Ha előnyben kell részesítened a saját apádat és anyádat, akkor az “anya” és “apa” kategória irreleváns. Más okból adódóan kell tisztelned ezeket a bizonyos egyéneket.

Ha apádat és anyádat, mint egyént kell tisztelned, bármiféle objektív alapelv nélkül, akkor az, amit igazán elvárnak tőled az nem tisztelet, hanem engedelmesség egyének felé a tisztelet, mint alapelv álruhájában.

Az alapvető logikai ellentmondás, míg nehéz szillogisztikailag megvizsgálni, valami olyasmi, amit minden gyermek ösztönösen megért. Amikor az anyánk azt követeli tőlünk, hogy tiszteljük őt, érzünk-e megvetést, frusztrációt vagy elkeseredést? Tiszteletet követelni olyan, mintha szeretetet követelnénk, vagy mint eltéríteni egy repülőt. Egy úti célt parancsolni ahelyett, hogy az egyének szabad választását tiszteletben tartanánk.

Nem tudunk elképzelni egy embert, aki eltérít egy Vlagyivosztokba tartó gépet, és aztán azt követeli, hogy “Vigyenek Vlagyivosztokba!” Az emberek azért térítenek el gépeket, mert a gép nem arra megy, amerre ők szeretnék.