Az oldalunk az olvasóink támogatásából tartja fenn magát. Ha az oldalunk rendszeres látogatója vagy és fontosnak találod az üzenetünket, kérjük támogass minket havi 1500 forinttal ide kattintva.

A jelzők uralma

A kormány erőszakja semmit nem képes létrehozni, ezért mindössze a nyelvet manipulálhatjuk. Ezt a jelzők általi uralomnak hívják.

A jelzők általi uralom lényegében becsesnek hangzó frázisok létrehozásában áll, amik tökéletesen szertefoszlanak a legkisebb racionális vagy empirikus tanulmányozásra. A cél B-kategóriás akciófilmek szlogenjeihez fogható szóhasználat, csak zászlókkal.

Néhány példa, amire különösen büszkék vagyunk:

  • „Hidat építeni a 21.századba.”
  • „[Illeszd be az országot] –nak randevúja van a végzettel.”
  • ,,Egyetlen álmunk sem elérhetetlen.”
  • ,,Mi mind egyek vagyunk, összekötnek bennünket közös ideáink.”
  • ,,Egyesülve a sokféleségben.”

Amikor politikai nyelvezetet csinálunk, létfontosságú a személyes kapcsolatokra apellálni, azt tettetve, hogy a gazda és a nyáj egy nagy, boldog család, és bárki, aki szkepticizmust vagy egyet nem értést fejez ki, nem „csapatjátékos” és nem akar elérni semmi nemeset, jót vagy önzetlent az életben. Például:

,,Talán vannak közöttünk hitetlenek, akik azt mondják, mi együttes erővel sem vagyunk képesek megvalósítani ezeket a nagyszerű álmokat, de én azt mondom, a történelem be fogja bizonyítani tévedésüket, és az egység és a kreativitás tovább él bennünk, és a civilizációnk utolsó fejezete még nincsen megírva!” satöbbi satöbbi.

Figyeld meg, hogy semmi értékes kritika nem került megfogalmazásra, – helyette ravasz rágalmazások rakódnak a tárgyra addig, amíg az alany valahogy… nem igazán közkedvelt. (Ezt a trükköt folyamatosan bedobják a filmekben, ahol minden rosszfiú unszimpatikus, és minden jófiú kedvelhető, amiről mindenki, aki valaha olvasott Szókratészt tudja, hogy általában az igazság szöges ellentéte.)

Most, hogy megmásztad a politikai hatalom csúcsait, szintén létfontosságú, hogy nyugalmat, önbizalmat, higgadt derűt, és minden egyéb tulajdonság légkörét áraszd, ami teljesen oda nem illő az adó-marhákra váró, közelgő katasztrófák fényében.

Ennek módszere nagyon egyszerű – tudd, hogy neked most már halálodig gondodat viselik, és a gyermekeidnek sosem kell majd dolgoznia, és az ő gyermekeiknek sem kell majd dolgoznia soha, és te sosem találkozol majd semmi jelentős legális problémával vagy fegyelmező eljárással vagy letartóztatással semmiért amit teszel, még akkor sem, ha az a valami igazságtalan háborúk kirobbantása, emberek százezreinek legyilkolása, ártatlanok millióinak bebörtönzése, billiódolláros adósságok felhalmozása, a kínzás engedélyezése, akármi – csak nevezd meg és oké.

A következmények a birkáknak valók, nem a farmernek. Egy lakost nem kaphatnak következmények nélküli költekezésen – de te mindennek fölötte állsz, mindegy, milyen démonokat szabadítasz a világra.

Az emberek politikai hatalomra éheznek, mert a semmiért szeretnének valamit, és szeretnék megúszni gaztetteik következményeit – itt szeretnélek biztosítani, hogy te teljes mértékben elérted ezt a célt. Sosem kell majd aggódnod a házad, a munkád, a szabadságod elvesztése miatt – és mindezzel a politikai, legális és gazdasági valóságra való immunitásoddal nyugodtan áraszthatod egy hajóskapitány minden higgadt önbizalmát, akit éppen helikopterrel repítenek biztonságba, miközben hajója lassan elsüllyed.

Azt is garantáljuk, hogy soha egyetlen kínos kérdést sem kapsz majd a médiától. Bárki, akinek lehetősége lesz téged meginterjúvolni, olyan izgatott lesz az élménytől, és olyan reményteljes karrierje előmenetelét illetőleg, hogy csupa rongy kérdéssel fog megdobni. Igaz, hogy egy kérdést esetleg feltesznek, mint mondjuk „Gondolja-e, hogy X hiba volt?” de teljes nyugalommal biztosíthatunk, hogy akármit válaszolsz, elfogadják majd, és soha nem tesznek fel utólagos kérdéseket. Mindig tiéd lesz az utolsó szó, és ha valaki mégis utólagosan kérdezni merne valamit, csak tűnj enyhén bosszúsnak, és ragaszkodj ahhoz, hogy erre egyszer már válaszoltál.

Ha valaki azonban kitart, ne aggódj, a karrierje véget ér, mert körülbelül 10,000 üresfejű mindentudó kezdi majd bizonygatni a hullámokon keresztül, hogy mennyire sokkolta és elborzasztotta, ahogyan téged lehurrogtak és túlbeszéltek, és mégis mi baja volt, és kinek képzeli magát, stb.

Tudjuk, tudjuk – lehetetlenül hangzik, de ez garantáltan biztos, minden egyes alkalommal. Olyan biztos, mint hogy éhes kutyák üldözőbe fognak venni egy botra tűzött döglött nyulat.