Az oldalunk az olvasóink támogatásából tartja fenn magát. Ha az oldalunk rendszeres látogatója vagy és fontosnak találod az üzenetünket, kérjük támogass minket havi 1500 forinttal ide kattintva.

Murray N. Rothbard:
Mit művelt a kormány a pénzünkkel?

I.
Pénz egy szabad társadalomban

6.
A pénz formája

Ha a pénzegység neve vagy mérete gazdaságtani értelemben nem számít, nem számít a pénzként használt fém formája sem. Mivel az alapanyag a pénz, ebből következik, hogy a fém teljes készlete – mindaddig, amíg hozzáférhető az ember számára – teszi ki a világ pénzkészletét. Egyáltalán nem számít, hogy a fémek bármelyike milyen formát ölt az idő bármelyik pontján. Ha a vasat vesszük pénznek, akkor az összes vas pénz, legyenek azok rögök, darabok, vagy különleges gépek részei. Az aranyat nyers aranyrögök, zacskónyi aranypor és ékszer formájában is használták csereeszköz gyanánt. Nem meglepő, hogy az arany vagy egyéb pénzeszköz különböző formákban cserélgethető, hiszen a fontos tulajdonságuk a súlyuk.

Viszont igaz az, hogy bizonyos formák kényelmesebbek másoknál. Az utóbbi évszázadokban az aranyat és az ezüstöt – a  mindennapi ügyletek lebonyolítása érdekébenapróbb, érme formára bontották, a nagyobb tranzakciókhoz pedig aranyrudak formájában használták. Más aranyat ékszerré és egyéb díszítőelemekké alakítottak.  Mármost, minden átalakítás az egyik formából a másikba időt, erőfeszítést és egyéb erőforrásokat követel. E munka elvégzése ugyanolyan vállalkozás lesz, mint bármelyik másik, a szolgáltatás árát pedig a megszokott módon határozzák meg. Ma a legtöbb ember egyetért abban, hogy az ékszerész törvényesen jár el, amikor a nyers aranyat ékszerré alakítja, viszont tagadja, hogy ugyanez igaz volna az érmegyártásra. Viszont a szabadpiacion az érmeverés épp olyan vállalkozás, mint bármely másik.

Sokan úgy gondolják, hogy az aranyalap idején az érmék valahogy „valósabb” pénzek voltak, mint az egyszerű, veretlen színarany (mint az aranyrög, vagy az arany bármilyen formája). Igaz, hogy az érmék felsőbbrendűek voltak a színaranynál, de ezt nem az érmék rejtélyes erénye okozta, hanem a tény, hogy többe került előállítani az érméket színaranyból, mint visszaolvasztani az érméket színarannyá. Az érmék ebből a különbségből fakadóan voltak értékesebbek a piacon.